Eiropas parlamenta Vēstnieku skolas projekts

Mēs, Siguldas pilsētas vidusskolas, 11.b klases skolnieces, esam startējušas Eiropas parlamenta Vēstnieku skolas ietvaros veidotajā projektā. Mūsu komandu vada Estere Feldmane, viņas vietniece ir Līga Žukule, par sociālajiem tīkliem atbild talantīgā Samanta Jansone, radošas un jaunas idejas mums sniedz Karolīna Miklašēviča, visu cītīgi pieraksta Estere Lukjanska un Līva Sprinģe ir atbildīga par informācijas avotiem, projektam startējām pateicoties mūsu politiskās komunikācijas skolotājam Austrim Lakšam.

 Tas nenācies viegli un daudz kas vēl ir priekšā, taču katra no mums šajā izaicinošajā gadā iegūst pieredzi visdažādākajās lietās. Esam pateicīgas, ka šis projekts ir pavēris mums plašāku skatu uz politiku, kā arī ir devis iespēju attīstīt savas līderības prasmes pavisam citādā līmenī. Katra, nesot savu atbildību un mērķtiecīgi darot savus pienākumus, jau esam paveikušas lielu daļu no ieplānotā un ar to mēs arī padalīsimies.

 Estere L. dalās: Šī mācību gada laikā mēs bijām Latvijas Universitātē pie karjeras konsultantes, lai gūtu labāku ieskatu par savu nākotnes karjeru. Viesojāmies arī Latvijas Nacionālajā bibliotēkā Eiropas Parlamenta skolas ietvaros, kurā izzinājām parlamentāro demokrātiju un veidojām savu vēlēšanu ceļa karti. Savukārt 16. novembrī apmeklējām uzņēmējdarbības iedvesmas konferenci “#UzdrīkstiesUzvarēt’’ Ķīpsalā, kurā varēja iedvesmoties no Latvijas spilgtāko uzņēmēju un mākslinieku pieredzes stāstiem. Taču arī mēs pašas rīkosim pasākumus Eiropas Parlamenta vēstnieku skolas ietvaros: jau 23. februārī vadīsim mācību stundu, kas veltīta ES tematikai, vadīsim atklāto stundu savas skolas skolēniem un skolotājiem, 9.maijā organizēsim Eiropas dienas pasākumu, kā arī sniegsim atbalstu projekta izstrādāšanā par tēmu “Piecelies un nobalso! Kā es varu veicināt pilsoņu līdzdalību vēlēšanās?”

 Karolīna stāsta: Man ļoti patīk piedalīties šāda veida projektā, jo man interesē politika. Motivācija piedalīties šajā projektā ir tāpēc, ka manai nākotnes profesijai šis ļoti noderēs un ka tā būs ļoti laba pieredze, jo savu nākotni vēlos saistīt ar politiku, kā arī ir interesanti uzzināt ko jaunu par Eiropas Parlamenta velēšanām, to norises gaitu, deputātu darbu un pienākumiem. Man ļoti patika klātienes atklāšanas pasākums, jo platformā “Zoom” varēja sazināties ar Eiropas Parlamenta deputātiem un uzdot viņiem jautājumus.

 Samanta stāsta: Mana motivācija piedalīties šajā projektā ir iegūt jaunas zināšanas par Eiropas Parlamentā vēlēšanām. Piedaloties šajā projektā es jūtos atbildīga, jo ir jāveic atbildīgi pienākumi, piemēram, būs jāvada mācību stunda citai klasei par Eiropas parlamenta vēlēšanām. Es no šī projekta sagaidu vairāk zināšanas par politiku un velēšanām, ka arī zināt, kā tas viss notiek, kas noderēs manā nākotnē vai varēšu pastāstīt kādam, kas par to neko nezina. Es iegūstu zināšanas un iespēju dalīties ar savām zināšanām veidojot atklāto stundu un pēc tam jau veidosim Eiropas dienu.

Līga stāsta: Esmu ļoti motivēta iesaistīties Eiropas Parlamentā Vēstnieku  skolas programmā. Mana motivācija tikt ar klasi uz Eiropas Parlamentu Briselē un būt vienai no skolas jaunajām vēstniecēm, tādejādi ceļot skolas prestižu un informēt mūsu skolas skolēnus par Eiropas Parlamentu un par velēšanām. Es piedaloties šajā projektā jūtos ļoti labi un sajūsmināta, ieinteresēta. Šos ir jauns projekts priekš manis un ļoti noderīgs, kā arī ir ietverts tajā, kas man patīk. Man patīk šī jaunā pieredze ko gūstu saistībā ar šo projektu. Patīk šī projekta ietvaros rīkotie pasākumi, lekcijas, aktivitātes. Iepriecina mani tas, ka ar šo pieredzi, zināšanām varēšu dalīties ar saviem skolas biedriem un viņiem pamācīt par šo.

Līva stāsta: Šajā projektā piedalīties mani motivē doma par jaunu zināšanu un pieredzes iegūšanu, kādas man pirms tam varbūt īsti nepiemita, savu zināšanu par vēlēšanām papildināšana un vienkārši izglītotā veidā labi pavadīts laiks. Piedaloties šajā projektā ir iespēja justies atbildīgai, jo būs jāvada stunda desmitajai klasei par Eiropas parlamenta velēšanām, jāgatavo visādi radoši uzdevumi un jāspēj sevi parādīt tādā kā profesionālā jomā, kas nepavisam nebūs viegli. No šī projekta es sagaidu jaunas zināšanas par Eiropas Parlamenta velēšanām, jaunu pieredzi un prasmi uzņemties vadību, ja nepieciešams. Šajā projektā piedaloties, es iegūstu plašāku ieskatu par politiku un vispār jau pašām vēlēšanām, iegūstu iespēju vadīt atklāto stundu, kas man palīdz attīstīt manas līdera prasmes un vispār kopumā palīdz man iegūt jaunu pieredzi.

            Jau 23. februārī, 7. un 8. mācību stundas laikā mūsu skolā viesosies Eiropas parlamenta deputāts Nils Ušakovs, kurš vēros mūsu komandas vadīto atklāto stundu par Eiropas parlamenta tematiku, un pēc tam šis Eiropas parlamenta deputāts pastāstīs mūsu vidusskolas 10. b un 11. b klases skolēniem par to, kas tad ir Eiropas parlaments un ko tieši ikdienā dara Eiropas parlamenta deputāti. Visi skolotāji ir laipni aicināti kā vērotāji apmeklēt šo pasākumu un uzzināt ko jaunu vai atsvaidzināt savas zināšanas par Eiropas parlamentu un Eiropas parlamenta vēlēšanu nozīmi. Ja ir kādi jautājumi par Eiropas parlamenta vēstnieku skolu vai gaidāmo Eiropas parlamenta vizīti mūsu skolā, tad droši jautājiet mums vai politiskās komunikācijas skolotājam, un mēs Jums laipni atbildēsim.